HUN / ENG

Perceken múlhat a túlélés!

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket november 09- én vasárnap a Magyar Stroke Társaság a budai Allee bevásárlóközpontban.

Az immár hagyományszerűen megrendezésre kerülő Stroke Napja eseményen a szervezők az agyiér-katasztrófák gyakoriságára, a szélütés megelőzésének fontosságára, valamint a stroke tüneteinek észlelése esetén az azonnali mentőhívás jelentőségére kívánják felhívni a figyelmet.

A WHO szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezető okok, úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a halálos kimenetelő események száma évi 1,4 millióról 20 millió fölé fog emelkedni.

Magyarországon évente 50 ezren kapnak szélütést, mintegy 12 ezren halnak meg stroke következtében. A stroke nemcsak az idősek betegsége, sajnos minden negyedik ember 60 év alatti, sőt a betegek mintegy 3 százaléka 30 évnél is fiatalabb. A túlélők 22%-a járásképtelen, többen kerekesszékbe is kerülnek. A stroke-betegek csaknem fele nem képes saját magáról gondoskodni, ugyanakkor ötödük komoly beszédzavarral küzd.

A betegség nem új keletű: Mátyás Király hadvezérénél – Kinizsi Pálnál – például egy malomkő megemelése indította el a stroke-ot, de Wilson amerikai elnök, Roosevelt vagy éppen Lenin bele is haltak a szélütésbe.

A stroke ugyanakkor kezelhető, de csak abban az esetben, ha a szakszerű segítség időben érkezik. Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnökének véleménye szerint nagyon fontos, hogy a beteg 4.5 órán belül kórházba kerüljön, ugyanis ennyi idő áll a szakemberek rendelkezésére az életmentő vérrögoldó eljárás megkezdéséig. A Társaság elnöke ugyanakkor arra kér mindenkit, hogy amint a stroke tüneteit észlelik, azonnal hívjanak mentőt, hiszen minél hamarabb megtörténik a kezelés annál nagyobb az esély a teljes felépülésre. Kezelés nélkül óránként 700 kilométer idegpálya megy tönkre és 3,6 évvel rövidül az élet.

"A szélütésre figyelmeztető jel lehet az átmeneti beszédmegértési- és szóformálási nehézség, látászavar, kettős látás, látótérkiesés, féloldali végtaggyengeség, valamelyik arc- vagy testfél néhány percig tartó zsibbadása, szédülés, hirtelen fellépő eszméletvesztés" – mondta a professzor. A tünetek lehetnek múló jellegűek, vagy maradandóak, s együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak. „Annak, akinek magas a vérnyomása, vércukorszintje, magas a koleszterinszintje, sokkal nagyobb az esélye a szélütésre. Éppen ezért nagy jelentősége van a megelőzésnek, a rizikófaktorok kezelésének. Ha valakinek magas a vérnyomása és kezelteti, akkor ötször kevesebb esélye lesz arra, hogy megüsse a guta” – tette hozzá a Társaság elnöke.

Az MST idén november 9-én ismételten megrendezi a Stroke Napot, amelynek ismételten  a budai Allee bevásárlóközpont ad otthont. A rendezvényen ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlymérés, nyaki doppler vizsgálat, valamint tanácsadás várja az érdeklődőket. A rendezvény során mindenki kezébe vehette a saját egészségi állapotáról készült kockázatfelmérést. A szervezők véradási lehetőségről is gondoskodtak.

A Stroke Nap különlegessége, hogy az érdeklődők találkozhatnak azokkal a stroke-os betegekkel, akik jelenleg is komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy legyőzzék a szélütés következményeit. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a megelőzés, mennyire fontos, hogy ha valaki a szélütés tüneteit észleli, azonnal tárcsázza a mentőket. Hiszen a gyors segítségnyújtás lehetőséget biztosít arra, hogy ha megtörténik az életmentő vérrögoldás a betegek akár tünetmentesen is gyógyulhatnak.

A délelőtt 10:00-kor kezdődő és egészen 17:30-ig tartó eseményen a kilátogatók a nagyszínpadon a neurológia legkiválóbb hazai szakértőivel hallhattak beszélgetést. Az előadások szüneteiben változatos szórakoztató programok is várják az egészségükkel törődőket.

A Thai Chi, Salsa bemutatók, valamint a színi tanodák előadásai mellett a felhőtlen hangulatról a népszerű tehetségkutató műsorból jól ismert Vastag Csaba, Oláh Gergő, Danics Dóra, Csordás Ákos gondoskodik.

A Stroke Napja házigazdája ebben az évben is a Barátok Közt sorozatból jól ismert Rékasi Károly lesz.Vissza a főoldalra
Archivum

Fotók

Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi Nyilatkozat