HUN / ENG

Tekerj a szívedért - Szívünk napja

Több mint tízezer látogató, közel tízezer szűrés, 105 véradás ez az idei év mérlege a fővárosi szívünk Napja rendezvénynek.

Az összejövetelt  a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezett szeptember 28-án a Városligetben. A műsorvezetők a Barátok Közt sorozatból jól ismert Rékasi Károly és Kiss Ramóna volt.

Minden második ember szív,- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. Ugyanakkor csaknem 2,5 millió amelyet a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezett szeptember 28-án a Városligetben. A műsorvezetők a Barátok Közt sorozatból jól ismert Rékasi Károly és Kiss Ramóna volt.ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért.

Éppen ezért a Szívünk Napja szervezői nagyon fontosnak tartják a megelőzést, a kockázati tényezők felismerését és karbantartását, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségét.

A Városligetben vasárnap délelőtt tíz órától este hat óráig ingyenes vércukor, koleszterin, has körfogat- és vérnyomásméréssel várták az egészségükért aggódókat, akiket számos megszívlelendő tanáccsal is elláttak a szakemberek. Sokan itt szembesültek azzal, hogy komoly veszélyben van az egészségük és valamit tenniük kell, ha szeretnének elkerülni a szívinfarktust.

A szűrővizsgálatokon kívül a látogatók a rendezvény helyszínén megismerhették az újraélesztés technikáját, ugyanakkor a szakemberek segítettek azoknak, akik szeretnének leszokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra legalkalmasabb sportolási lehetőséget keresik.

A nagy színpadon interaktív szakmai előadásokat hallgathattak meg, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire kell vigyáznunk magunkra, szívünk egészségére.
A szervezők a mozgás jegyében hagyományőrzés céljából útjára indították a Tekerj a szívedért mozgalmat.

A városmajori szív- és érsebészek csapatához kicsik és nagyok egyaránt csatlakozhattak, és közösen kerekezhették körbe Budapestet elől egy platós teherautóval, amin egy profi spinning oktató biztosította a remek hangulatot. A Társaság ezzel elsősorban a mozgás egészségmegőrző szerepére kívánta felhívni a figyelmet, erősítve azt a hitvallást, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt.

A szomorú statisztikai adatok bizonyítják, hogy szükség van az ilyen egészségnapokra, ugyanakkor egyre többen érzik, hogy oda kell figyelniük az egészségükre, szívesen vesznek részt ilyen és hasonló rendezvényeken.

A meghívott hírességek sem mentek el csak úgy az egészséges életmód mellett. Katus Attila gyaloglóversennyel buzdította az embereket az egészségesebb életre, ugyanakkor a népszerű aerobikos megmozgatta a látogatókat. A sztárok, így a Barátok közt színészei és a fellépő énekesek is kampányoltak az egészség mellett, akik szintén bekapcsolódtak a vizsgálatokba, ezzel is példát mutatva.

A szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg, akiknek rajversenyt hirdettek „Legyen a szíved a szenvedélyed”címmel, melynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több mint háromezren ragadtak ceruzát, hogy rajzba öntsék, nekik mit jelent az egészség. Ezen kívül színes interaktív programok mellett különböző játékokban mérhették össze a tudásukat. A Teddy Maci kórház lelkes orvostanhallgatói pedig eléjük varázsolták az elsősegélynyújtás világát.

Tehát nem csalódtak azok, akik szántak egy kis időt arra, hogy törődjenek magukkal és kilátogattak vasárnap a Városligetbe, ahol kivétel nélkül mindannyian szó szerint szívesen látott vendégek voltak.



Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat