HUN / ENG

Meztelen igazság

A nemzetközi szinten nagy sikereket elért kiállítás Magyarország 8 különböző nagyvárosában látható, amely a pikkelysömör (psoriasis) betegségben szenvedő emberek küzdelmes életét mutatja be.

A rendezvény célja, hogy a kampány révén segítse a betegek könnyebb társadalmi integrációját, valamint reményt és erőt adjon nekik a psoriasis elleni harchoz.

Küldetését a szervezők a kiállítás és az ahhoz kapcsolódó kampány révén olyan psoriasisos betegek képeinek és személyes vallomásainak bemutatásával szeretné elérni, akik büszkén lépnek elő a pikkelysömör árnyékából és mutatják meg hasonló sorsú társaiknak, hogy érdemes küzdeni a bőrbetegség ellen.

,,Azért döntöttem a programban való részvétel mellett, hogy felhívjam az emberek figyelmét arra, hogy ez a betegség bármelyikünket érintheti; engem, téged, a barátaidat vagy épp a családodat. Képeken és videókon keresztül sokkal erősebb üzenetet tudunk közvetíteni, mint kizárólag szavakkal.'' - Johan Silvy, 35, Franciaország

A magyar lakosság megközelítőleg 1,4-2%-át érinti a jellemzően vörös, pikkelyesen hámló foltokkal és az esetek egy részében súlyos ízületi gyulladással is együtt járó psoriasis. A betegeknek a külvilág számára könnyen észrevehető bőrtünetek okozta megkülönböztetéssel minden nap meg kell birkózniuk. Az egészséges emberek tartózkodó, sokszor megvető pillantásai miatt a teljes kirekesztettség érzése is fenyegeti őket.
A ,,Psoriasis: A Meztelen Igazság'' elnevezésű kezdeményezés szeretné megragadni a közvélemény figyelmét, és tudatosítani mindenkiben, hogy ez a betegség nem fertőző, így az egészséges embereknek semmi okuk sincs az aggodalomra, nem kell félniük a betegektől. Sajnos sokkal inkább a psoriasisos emberek félnek az egészségesektől, a tartózkodásuktól, így az állandó diszkrimináció érzésétől.

A fotózáson részt vevő betegek pontosan azt szeretnék elérni, hogy ez a magatartás mindkét oldalról megváltozzon. Egyrészt a társadalom képes legyen elfogadni és befogadni a psoriasissal élőket, másrészről pedig az érintettek is hajlandóak legyenek felvállalni a betegségüket, önmagukat.
,,Ugyanolyan emberek vagyunk, mint mások, ugyanolyan bánásmódot érdemlünk, mint egészséges társaink. Dolgozunk, családunk, terveink és törekvéseink vannak.'' - Roman Poznan, 40, Lengyelország
A betegség következményeként kialakuló lelki, pszichikai terhek mellett azonban sajnos számos egészségügyi kockázattal is szembe kell nézniük a psoriasissal élőknek. A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata jelentősen megnövekszik a betegség során, így a psoriasisos embereknek minél előbb meg kell találniuk a számukra legmegfelelőbb kezelést, hogy elkerüljék a további szövődmények kifejlődését.

A kiállítás sorozat megszervezésével a Társulat célja felhívni a psoriasissal minden nap együtt élő emberek figyelmét arra, hogy ne adják fel a betegség elleni küzdelmet, ne rejtőzzenek el a külvilágtól, hanem keressék a megfelelő korszerű kezelési módszereket és vállalják fel önmagukat. Még a súlyos psoriasisban szenvedőknek sem szabad feladniuk a reményt, hiszen a korszerű biológiai terápia számukra is hatékony megoldást kínál.

A Föld több országát is bejárt kiállítás olyan psoriasisos embereket mutat be, akik minden félelmüket félretéve mutatták meg magukat Ralf Tooten elismert fotóművész lencséjén keresztül az egész világnak. A képek segítségével a betegek bátorítani szeretnék társaikat, hogy keressék a számukra legmegfelelőbb kezelési megoldást a psoriasis ellen, és ne adják fel a harcot.
,,A múltban a pikkelysömör határozta meg, hogyan éljem az életemet. Most énekelek, táncolok, szeretek új emberekkel találkozni. Én döntöm el, hogyan akarok élni.'' - Antoinette Romeo, 56, Belgium
A fotózáson részt vett psoriasisos emberek a betegszervezetek felkeresésének jelentőségére is felhívták társaik figyelmét. A hasonló sorsú emberek ugyanis saját tapasztalataik megosztásával sokat segíthetnek egymásnak a betegséggel való küzdelemben. A hazai betegszervezetek örömmel fogadták a kezdeményezést, és minden támogatást felajánlottak, hogy ezzel is segítsék a betegek könnyebb beilleszkedését a társadalomba.
A ,,Psoriasis: A Meztelen Igazság'' kampány során a fotókiállítás bejárja az egész országot. Az első, budapesti állomás is igazolta a kezdeményezés sikerét, a kiállítás közel egy hónapos időtartama alatt több százan tekintették meg a psoriasisos emberekről készített képeket. A budapesti megnyitó után ezúttal Pécsre érkeztek a képek. A kiállítással ezt követően Szombathelyen, Veszprémben, Kaposvárott, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon találkozhatnak az érdeklődők.

A kampányhoz egy weboldal is készült, amelyen mindenki számára megtekinthetőek a kiállítás fotói, valamint a betegek személyes vallomásait bemutató videók is. Ez utóbbi felvételeken az érintettek kifejtik, hogy milyen hatással van az életükre a betegség, milyen nehézségekkel kellett megbirkózniuk a megfelelő kezelés megtalálásáig.

 

Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat