HUN / ENG

Kegyetlen versenyfutás az idővel

Egészségesebb életvitellel, rendszeres mozgással, megfelelő táplálkozással és szűrővizsgálatokkal megelőzhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések, így a szélütés okozta tragédiák.

A stroke-t elszenvedett betegek mintegy 3 százaléka kerül időben kórházba, hiszen a tünetek hirtelen jelentkeznek, és még mindig vannak, akik nem tudják, hogy azonnal mentőt kell hivni. Ezen kíván változtatni a Magyar Stroke Társaság, amelyet széles társadalmi összefogás övez.

A Magyar Stroke Társaság, az Országos Mentőszolgálat és az egészségügyért, valamint a sportért felelős államtitkárság közreműködésével életre hívott kampányhoz számos színház és polgármesteri hivatal is csatlakozott. A Madách Színház társulata több éve elkötelezett híve a megelőzésnek, így a megtartott kampányzáró sajtótájékoztatónak újfent a teátrum adott otthont.

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Magyarországon évente 40-50 ezren kapnak szélütést, azonban mindössze 3 százalékuk kerül idejében kórházba. A statisztikai adatok szerint 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. A szélütés nem csak az idősek betegsége, fiatal és középkorú felnőtteknél, sőt gyerekkorban is felléphet. Az összes stroke esetet tekintve mintegy 10 százaléka 50 éves kor alatt míg, 27 százaléka pedig 60 éves kor alatt jelentkezik.

A statisztikák szerint a túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved, 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka küzd a depresszióval. Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradvány tünetekkel, mások segítségével tud élni, egyharmada pedig vissza tud térni a munkába és mindennapi életét el tudja látni.

Az elmúlt években jelentősen csökkent a stroke-betegek száma, de ez az arány még így is háromszor magasabb, mint a szomszédos Ausztriában. A javuló tendenciát mutatja, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben duplájára nőtt a trombolizissel kezelt betegek aránya, vagyis sokkal többen részesülnek életmentő vérrögoldó kezelésben, mint korábban, amely nagyban köszönhető a kampánynak, hiszen az emberek most már bátrabban veszik fel a telefont a stroke tüneteinek észlelésekor, és hívják a mentőket.

A Társaság elnöke azt is hangsúlyozta, hogyan lehet megállapítani, hogy valakinek stroke-ja van-e: erre utal, ha a száj félrehúzódik, a beszéd elakad, és ha az egyik oldali végtagok megbénulnak. Tehát ilyenkor arra kell kérni azt, aki rosszul van, hogy próbáljon beszélni vagy mosolyogni és emelje fel mindkét kezét. Ha ezekre nem képes, feltehetően megütötte a guta. Ilyenkor nem a körzeti orvost vagy egy családtagot kell hívni, hanem azonnal a mentők számát kell tárcsázni, hiszen minden perc számít. Nagyon fontos a gyorsaság, hiszen, ha a beteg megfelelő időben megkapja az életmentő vérrögoldó kezelést, szövődmények nélkül meggyógyulhat, ám ha késlekednek, akkor ez végzetes lehet – mondta Prof.

Dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke társaság elnöke, aki kitért arra is, hogy a stroke kialakulásának kockázatát növelő tényezők két nagy csoportra oszthatók: ezek a rizikófaktorok a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, cukorbetegség és a szívritmuszavar, míg az életmódbeli tényezők közé tartozik a dohányzás, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Az elnök szerint fele ennyien halnának meg szélütésben, ha magas vérnyomását mindenki kezeltetné és a dohányzást abbahagyná.
Közös ügyünk, hogy elvigyük a hírt minél több embernek, és felismertessük velük a tényt, hogy életmódváltással a stroke megelőzhető. Miért fontos ez? Mert minden második ember szív és érrendszeri betegségben hal meg.” – hívta fel a figyelmet a felelősség súlyára Kissné dr. Horváth Ildikó, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője.

Győrfi Pál az OMSZ szóvivője nem tudta leplezni érzelmeit, mint mondta belül tehetetlen dühöt érez amikor arra gondol, hogy a híradóban folyton a balestekről beszélnek, hol ott a szélütésről is egyre több hírt kellene adni. Megdöbbentőnek véli, hogy amíg évente Magyarországon 4 ezer ember szenved súlyos sérülést baleset kapcsán, addig a stroke-t kapottak száma ennek a tízszerese „Mint hangsúlyozta, hatalmas tragédiát jelent egy–egy szélütésen átesett beteg mind a család, mind a társadalom számára.

Győrfi Pál is fontosnak tartja az időablak kommunikálását. A gyorsaság érdekében az OMSZ mindent megtesz, hogy a stroke-t kapott betegek időben a stroke osztályra kerüljenek, hiszen 4.5 óra áll rendelkezésre, hogy megkapják az életmentő kezelést. Éppen ezért, ha valaki a szélütés tüneteit észleli, azonnal hívja a 104-t, ne várjon holnapig, hiszen minden perc számít- - tette hozzá a szóvivő.

„Nem győzzük elégszer hangsúlyozni a prevenció, az egészséges étkezés és a sport fontosságát.” – hangsúlyozta Kiss Norbert a Sport és Ifjúságért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára. Nagyon nagy szerepet tulajdonít az egészséges táplálkozásnak és a mozgásnak, mint mondta éppen ezért vezették be a mindennapos testnevelés órákat az iskolákban. Szeretnék rávezetni a gyermekeket arra, hogy rendszeresen mozogjanak, hiszen ez a megelőzés egyik alappillérje. Ugyanakkor az erkölcstan óra pedig a lelki egyensúly megőrzésében játszik jelentős szerepet- fejezte be gondolatait Kiss Norbert.

A figyelemfelhívásban a Madách Színház és több vidéki színház is segítő kezet nyújt. Az ország neves színészei nem csak sajtótájékoztatók alkalmával hangsúlyozzák az azonnali mentőhívás, illetve megelőzés fontosságát, hanem maguk is tesznek a betegség prevenciója érdekében. A művészek vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint mérésen, valamint nyaki ultrahang vizsgálaton esnek át, hogy megtudják, mekkora mértékű náluk a stroke kialakulásának veszélye, ezzel is példát mutatva a lakosságnak.

Csengeri Attila színművész is tudja, hogy ennek a betegségnek számtalan rizikófaktora van. Évek óta tisztában van vele, hogy az átlagosnál magasabb cukra, ezt igyekszik a megfelelő táplálkozással kordában tartani. Sajnos a mindennapi stresszt nem tudja elkerülni, amely ennek a betegségnek a melegágya.

Csonka András színművész keveset tudott erről a betegségről a kampány előtt. A televíziós spot sorsfordító és elgondolkodtató volt számára. Ez őt is arra késztette, hogy még jobban figyeljen magára és környezetére. Most már biztosan felismeri a szélütés tüneteit. Szirtes Tamás a Madách Színház igazgatója is fontosnak tartja a megelőzést, éppen ezért állt a kampány mellé, ő is meg próbál tenni egészsége érdekében, bár a színészek és direktorok rohanó világában ez nem könnyű feladat.

Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy lehetséges szélütés esetén segíteni tudjon embertársaikon, ugyanakkor a tartsák karban rizikófaktoraikat, kezeltessék magas vérnyomásukat. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi "érkezését", nem beszélve arról, minden perc, minden másodperc számít.

 

Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat