HUN / ENG

Kardio CT kérdőjelekkel

A sajtóban megjelent, hogy a szív CT vizsgálata során a beteget „súlyos - akár 600 mellkas röntgen vizsgálatnak megfelelő” - sugárdózis éri. Hogy ez mennyire igaz, most megtudhatja.

Tekintettel arra, hogy a CT vizsgálaton áteső betegek számára ez esetleg ijesztő lehet, a Magyar Kardiológusok Társaságának /MKT/ Kardio CT munkacsoportja a fenti híradással kapcsolatban az alábbi észrevételeket teszi.

A röntgen és egyéb képalkotó vizsgálatok sugárdózisa igen alacsony, jellemző módon messze alatta marad annak a szintnek, amelyet a sugárzásban dolgozók számára egészségügyi limitként előírnak. Valamennyiünket a környezetünkből évente kb. 50-100 mellkas röntgen vizsgálatnak megfelelő háttér-sugárzás ér, amely ennek akár a duplája is lehet, ha például 1000m tengerszint feletti magaslatra költözünk.

A CT vizsgálatok sugárterhelése ennek megfelelően nem sokkal több, mint amit a környezetünkből amúgy is elszenvedünk. Az ilyen alacsony dózisú sugárzás semmilyen direkt mérhető egészségügyi károsodást nem okoz. Az ok, amely miatt mégis számon tartjuk ezt az alacsony dózist az, hogy egyes teóriák szerint ez a későbbiekben a daganatok keletkezési kockázatát megnöveli. Ezt a feltételezést igen nehéz bizonyítani, hiszen biztos, hogy a CT vizsgálat által jelentett kockázat igen alacsony, messze alatta marad például annak a rizikónak, amelyet a passzív dohányzás jelent számunkra.

Egy koszorúér CT vizsgálat annak a kockázatát, hogy daganatos betegségben halunk meg 21.2%-ról kb. 21.25%-ra emeli. Ez a minimális növekedés például a fele annak, mint amelyet az ivóvizünkben jelen lévő arzén jelent.

Hazánkban, éppúgy, mint a világ más országaiban a leggyakoribb halálokot a szív-érrendszeri betegségek jelentik. Ezek között is vezető szerepet játszik a koszorúér-betegség. A koszorúér szűkületek azonosítása jelenleg rutinszerűen csak sugárzással járó vizsgálatokkal lehetséges. A beteg számára talán a legkisebb megterheléssel járó koszorúér CT vizsgálat ígéretes, új technikát jelent, mely egyáltalán nem jár magasabb sugárterheléssel, mint az egyéb, a koszorúerek vizsgálatában használatos eljárás (szívkatéteres vizsgálat, terheléses szívizotópos vizsgálat).

A vizsgálat jelentette kockázatot mindig a vizsgálat elmaradásával járó kockázathoz kell hasonlítani, amikor elvégzéséről döntünk. Egy koszorúér betegség gyanúját felvető panaszokkal orvoshoz forduló ember esetében a vizsgálat eredményéből fakadó előny messze alatta marad annak a kockázatnak, amelyet a vizsgálat sugárdózisa jelent.

A szív CT vizsgálata során számos mód van arra, hogy a sugárterhelést csökkentsük; ezen lehetőségek használatában, illetve a CT készülék típusában volt jelentős különbség a laboratóriumok között. Amennyiben a sugárcsökkentő lehetőségekkel nem éltek, úgy akár 600 mellkas röntgen dózisának megfelelő sugárzás is érhette a beteget.

Ha a vizsgálat megfelelő odafigyeléssel történik, a beteget érő sugárdózis ma Magyarországon ennek az értéknek a fele, a harmada. Amennyiben a beteg szívritmusa szabályos speciális, úgynevezett szekvenciális CT vizsgálatra is lehetőség van. Ezzel a metodikával a beteget érő sugárdózis kb. 15-50 mellkas röntgennek megfelelő értékre csökkenthető, mely alatta marad a normális háttér-sugárzás jelentette terhelésnek.

Összefoglalva: ahhoz, hogy a koszorúér betegséget kezelhessük, ill. a tragikus következményeket megelőzhessük, vizsgálatokat kell végezni. A szívizom szcintigráfia, a szívkatéterezés, vagy a szív-CT elfogadható kockázatú, nagyon komoly információt hordozó vizsgálatok, amelyek nélkül ezeket a betegeket nem tudnánk megfelelően gyógyítani.

 

Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat