HUN / ENG

„Javítsd reakcióidődet"

Ezzel a szlogennel indítja útjára a Magyar Kardiológusok Társasága társadalmi célú kampányát, melynek fő célkitűzése: megálljt inteni a magyar lakosságra oly jellemző a Pató Pál féle késlekedő szemléletmódnak.

Az MKT azért tartja fontosnak a szívinfarktus-kampány életre hívását, mert Magyarországon még mindig többségben vannak azok a betegek, akik hiába tapasztalják az infarktusra utaló jeleket, mégsem tesznek semmit ellene. Inkább otthon várják a saját ágyukban, hogy a panaszok maguktól megszűnjenek. Pedig érdemes szem előtt tartani, hogy a szívinfarktus esetében nagyon fontos az időablak, ugyanis minden 30 perc késlekedéssel 7-8 perccel nő a szívinfarktust követő halálozás.

Ezt a lakosság körében elterjedt késlekedő hozzáállást szeretnék a kardiológusok megváltoztatni, ugyanis a túlélésre, a gyógyulásra akkor a legjobbak az esélyek, ha a beteg a lehető legrövidebb időn belül kórházba kerül, ahol megkapja a szükséges ellátást. A nemzetközi ajánlások szerint, ha valaki a gyomortól fölfelé erős mellkasi fájdalmat érez, mely negyed órán belül sem szűnik meg, azonnal a mentőket kell hívni, így növelve a beteg életben maradási esélyeit.

Ugyanis a mellkasi fájdalom esetén húsz percen belül megkezdett orvosi beavatkozás életet menthet.Magyarországon évente több mint ötvenezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben. A szívinfarktusos betegek száma háromszor olyan gyakori, mint Európa fejlett országaiban, vagyis hazánkban évente mintegy 25 ezer ember kap szívinfarktust. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a férfiaknál úgy jó 10 évvel korábban indul és nagyobb valószínűséggel alakul ki. A negyvenes évektől abszolút lehet rá számítani, a legtöbb beteg az 50, 60, 70 évesek között van, de nem ritka ma már a 30 évesek körében sem, valamint egyre gyakrabban fordul elő huszonéveseknél is.

A típusos tünetek közé tartozik az erős mellkasi fájdalom, melyet gyakran úgynevezett vegetatív tünetek kísérhetnek: verejtékezés, izzadás, hányinger, légszomj vagy akár halálfélelem is. Az esetek egy részében azonban nincsenek ennyire típusos tünetek, általában általános rosszullétet, gyengeséget érez a beteg. Ezért is halogatják sokan, hogy orvoshoz forduljanak. – mondta el Dr. Becker Dávid.

Magyarországon még mindig kétszer annyi az úgynevezett hezitációs idő a betegeknél, mint a szomszédos országokban. Pedig hazánk rendelkezik egy olyan kitűnően szervezett országos szívkatéteres hálózattal, amely a legkorszerűbb feltételek mellett a nap 24 órájában el tudja látni az akut szívinfarktusos betegeket.

A mentőszolgálat pedig nagy segítséget nyújt abban, hogy az infarktust elszenvedett betegek mielőbb eljuthassanak a centrumokba. – mondta el Prof. Dr. Merkely Béla.

Tehát a túlélési esély sok esetben azon múlik, hogy a betegek mennyire veszik komolyan a figyelmeztető jeleket. Sajnos még most is sokan vannak, akik inkább hezitálnak, és panaszaikkal nem fordulnak orvoshoz, így sodorva veszélybe saját életüket. A korszerű ellátásnak hála a statisztikai adatok javuló tendenciát mutatnak, azonban még több betegen lehetne segíteni, ha a veszélyt érző emberek időben kérnének segítséget és azonnal tárcsáznák a mentőket.

Ezért érzi úgy a Társaság, hogy a kampány által, közös összefogással megváltoztatható ez a lakosságra oly jellemző rossz beidegződés és minél több emberhez jut el a kampány üzenete, annál sikeresebb lesz a „hadjárat” a késlekedő szemléletmóddal szemben.

 

Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat