HUN / ENG

Hogyan (ne) ússzunk meg egy szívrohamot

Újra terjed egy mára már klasszikusnak számító "életmentő üzenet", ahol azt állítják, hogy néhány erőteljes köhögéssel kivéthető a szívinfarktus. Ez azonban nemcsak félrevezető, de halálos is lehet!

A „Hogyan éljünk túl egy szívrohamot egyedül” című tanács, több mint 10 évvel ezelőtt indult útjára, mostanában pedig – hála a közösségi oldalaknak – ismét a reneszánszát éli. Vagyis egyre gyakrabban osztják meg, nem számolva a következményekkel. Az üzenet szó szerint az alábbi tanácsot adja: "Amikor az ember hirtelen éles fájdalmas érez a mellkasában, tíz másodperce van cselekedni, mielőtt elveszíti az eszméletét! Ne ess pánikba, hanem kezdj el erősen köhögni. Lélegezz mélyeket és köhögj hosszan, mintha fel kellene valamit köhögnöd. Ismételd a lélegzést/köhögést addig, amíg a szíved el nem kezd újra dobogni. A mély lélegzet oxigént juttat a tüdőbe, a köhögés pedig 'lökést' ad a szívnek, hogy újra kezdjen dobogni, elindítva ezzel a vér áramlását...."

A Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet, hogy a szívinfarktus a koszorúér-betegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető súlyos betegség, amely világszerte a második leggyakoribb halálokok közé tartozik. Ha valaki a szívroham tüneteit észleli senki se kockáztassa az életét azzal, hogy köhögéssel próbálja fenntartani keringését. Az igazsághoz tartozik, hogy a levélnek mégis van valamiféle valóságalapja.

Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke szerint az email-ben leírt módszert csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha orvosi felügyelet mellett történik a szívinfarktus. A szívritmuszavar fellépésekor, ha az orvos az EKG-n, vagy a monitor képernyőjén észleli az eltérést, valóban érdemes azonnal felszólítani a beteget, hogy köhögjön, ugyanis a mellkas ütemes, köhögéssel kiváltott összerándulásai olykor képesek az éppen megálló szívnek mechanikus ingert adni és spontán kontrakciót, összehúzódást generálni.

Tudni kell azonban - hangsúlyozta a professzor -, hogy ezt a módszert csak és kizárólag orvosi utasításra, a monitoron észlelt szívmegállás idején szabad alkalmazni,egyébként többet ártunk, mint használunk vele.

A szívroham túlélhető, de nem ezzel a módszerrel. Mellkasi fájdalom esetén azonnal hívjuk a mentőket,hiszen minden perc számít. Az elnök, mint mondta a szívinfarktus esetén az egyetlen eredményes módszer az éppen elzáródó koszorúér azonnali megnyitása, azaz a szívkatéterezés elvégzése.

Ha közterületen történik a szívhalál, a szívmegállás, akkor a közintézményekben, pályaudvarokon, repülőtereken egyre gyakrabban található automata elektromos defibrillátor alkalmazása mentheti meg a beteg életét. Ehhez azonban ismernünk kell az újraélesztés alapszabályait, éppen ezért érdemes mindenkinek elsajátítania azokat.

Egy biztos: akárhol is kapunk szívinfarktust, az egyetlen megoldás, ha orvosi segítséget kérünk, és nem mi magunk próbálkozunk különböző módszerekkel. A segítségnyújtást mindig bízzuk a szakemberekre, és haladéktalanul hívjuk a 104-es telefonszámot. Egy gyors segélyhívással több életet menthetünk meg, mint ha köhögni kezdünk.



Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat