HUN / ENG

MÁESZ - szakmai találkozó

Megrendezésre került a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram 2010-2020-2030 első szakmai nyílt napja.

2020. június 5-én került megrendezésre a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram 2010-2020-2030 első szakmai nyílt napja, ahol részt vettek a 76 szakmai szervezet vezetői, vezető tanácsadói és a programmal együttműködő civil szervezetek, ugyanakkor képviseltették magukat a stratégiai partnerek is. A bemutatók, a legfrissebb újdonságok ismertetése, valamint a szakmai elképzelések egyeztetése 4 csoportban történt. A szakmai program keretén belül a résztvevők bepillantást nyerhettek az Európai Unió Regionális Fejlesztési alap támogatásával megújult 20 méter hosszú speciális szűrőkamionba, ahol az idén már 40 féle átfogó vizsgálat elvégzésére lesz lehetősége a lakosságnak, ingyenes humanitárius formában. Igazi kuriózumnak számít a fogászati blokk kialakítása, amely segítségével fogászati állapotfelmérésre, és a szájüregi daganatok korai felismerésére nyílik lehetőssége az érdeklődőknek a Magyar Fogorvosok Egyesületének koordinációjával. A MÁESZ program adatai önmagukért beszélnek, az elmúlt tíz évben 1886 helyszínen 560 000 látogatót fogadott és több, mint 7 millió elvégzett vizsgálatot biztosított az állampolgárok részére. A program az idén is tovább folytatódik. Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központja ebben az évadban közel 200 helyszínre látogat el országszerte. A MÁESZ szakmai bizottság együttműködésben a praxisközösségekkel, egészség fejlesztési irodákkal, önkormányzatokkal közös szervezésben elő regisztráció segítségével fogadja a látogatókat. A csoportbontásban érkező érdeklődők a kötelező biztonsági protokoll betartása mellett vehetnek részt a programban. A hármas szintű beléptetési rendszer részeként a látogatók hőkamera kapu, testhőmérséklet meghatározás, rizikófelmérés és kötelező kézfertőtlenítés után léphetnek be a a körbe zárt területre. A szájmaszk viselése kötelező minden látogató részére, ugyanakkor a 1.5 méteres védőtávolság betartását külön az erre készített jelző csíkok segítik.

A szakmai nyílt nap keretében 27 érdekes látogatói pont is bemutatásra került. Itt kell megemlítenünk az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának életmód sátrát, ahol az érdeklődők a közlekedés biztonsági és balesetmegelőzési ismertekkel találkozhatnak a rendőrség munkatársai segítségével. Meg kell említenünk továbbá a regionális praxisközösségek és egészségfejlesztési irodák életmód sátrát is, ahol programban résztvevők a népegészségügy számos területéről kérhetnek tanácsot a háziorvosoktól és az EFI irodák kollégáitól. A program keretében tovább bővült a látványos anatómiai park, ahol a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Védőnők Egyesületének szakemberei mutatják be az emberi test működését és felépítését az érdeklődőknek. Idén tovább folytatódik az életmód tanácsadás, amelynek keretében az egészséges táplálkozás széles körben történő ismertetése az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYEI) és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által delegált dietetikusok támogatásával történik.

Újdonságként mutatkozott be a Magyarországon egyedülálló 5 méter magas új 3D Anatómiai Mozi Sátor amelyben, mintegy 24 témában érdekes 3D anatómiai filmek segítségével ismerhetik meg az emberi test felépítését és működését az érdeklődők. A virtuális technológia érdekes elemeket mutat be a helyszínekre érkezők számára, hiszen a vizsgálati pontokon, 9 monitoron keresztül láthatják a diagnosztizálni kívánt területeket. Újdonság a programban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) életmód pontja, ahol a munkavédelem lehetőségeit ismerhetik meg a felnőttek és gyermekek egyaránt. A látványos „veszélyház” bemutató fal mellett az ITM által biztosított NAPO kisfilmek is segítik a bemutatókat, valamint az oktatást. Idén is folytatódik a Demencia szűrés és tanácsadás az Interprofesszionális Demencia Alapprogram (INDA) a Szociális Klaszter és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósága Módszertani osztályának közreműködésével. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának következő hároméves időszaka a Fókuszban a megelőzés – Gyermekek, Fiatalok, Családok Éve 2020-2022 kampány keretén belül folytatódik.

A MÁESZ Program szorosan igazodik valamint együttműködik a Magyar Kormány Családvédelmi Akciótervével, melyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma számos kiadványt és tájékoztatót biztosít. A szakmai nyílt napon részt vettek az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság munkatársai is. A szakmai kapcsolat eben az évben is tovább folytatódik az EMMI idősügyi főosztály által koordinált gyalogló klub hálózat bevonásával. A szakmai nyílt nap keretében bemutatásra került a Központi Rizikófelmérési Kérdőív 2020, valamint a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának új hivatalos kiadványa is az Egészség Könyv 2020 kiadása, amely idén 308 oldalra bővült. A 150 000 példányban megjelenő kiadvány számos érdekes információt tartalmaz mind a szakma mind a laikus érdeklődők számára, amelynek központi témája a megelőzés.

Back to the homepage
Archivum

Fotók

Diamond Agency
16, Nap street 4024 Debrecen

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Write to us!
hello@diamondagency.hu

Our Presentation
Click here to download!

Contact us
and be our partner!

2019 (c) All rights reserved.
Terms of use