HUN / ENG

Vegye komolyan, ha kalimpál a szíve

"Szélütés", "gutaütés", "a szél érte": századok óta velünk élő szavak, az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, melyet a köznyelv -helytelenül- "agyvérzésnek" nevez.

Sokan még mindig nem ismerik fel a szélütés tüneteit, még mindig vannak, akik nincsenek tisztában az időablak fontosságával, a rizikófaktorok jelentőségével. Ezért több orvos szakmai társaság közös felvilágosító kampányt indított.

A Magyar Kardiológusok Társasága /MKT/, a Magyar Stroke Társaság /MST/ egymással karöltve útjára indította a „Szívvel a stroke ellen” elnevezésű, társadalmi célú felvilágosító kampányát, amely nemcsak a stroke, hanem a pitvarfibrilláció tüneteire kívánja felhívni a lakosság figyelmét.

A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség. Európában, éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztrálnak. Hazánkban 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában, évente mintegy 40-50 ezer ember kerül a stroke központokba, ebből 15 ezren halnak meg szélütés következtében.

A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved. 22 százalék járásképtelen, 24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka pedig depresszióval küzd - ismertette az aggasztó számokat Prof. Dr. Bereczki Dániel a Magyar Stroke Társaság /MST/ elnöke.

A stroke nemcsak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is, ugyanakkor a férfiakat öt évvel hamarabb üti meg a guta, mint a nőket.

A stroke nem csak a modernkor pestise, hiszen a múltban is nem egy esetet regisztráltak. Ki ne halott volna Kinizsi Pálról? A legendás erejű, kenyérmezei hősről, Mátyás kedvenc hadvezéréről, aki könnyedén felemelt egy malomkövet, majd "agyvérzést" kapott. Szent László királyunk halálát is a történelmi dokumentumok alapján valószínűleg stroke okozta. Nem véletlen, hogy több amerikai elnök Adams, Tyler, Fillmore, A. Johnson, Arthur, Harding, halt meg agyi keringészavarban.

A sors furcsa fintora, hogy 1945-ben jaltai tárgyalások egyik fontos egyénisége, Roosevelt, szintén stroke áldozata lett, A krónika szerint Szapolyai János 1540 nyarán szintén szélütést kapott. Lenin is ebben a betegségben szenvedett. A gutaütés enyhébb formái azonban mások életében csak múló epizódok. Idősebb George Bush, Jean-Paul Belmondo, Sharon Stone és sokan mások visszatérnek a pályájukra és betegség ellenére tovább dolgoznak. Nem régibben Serene Branson, a CBS műsorvezetője éppen a Grammy-díjátadóról tudósított, amikor az agyvérzés egyik tünete, a zavaros beszéd jelentkezett nála. Hamar kórházba került, teljesen fel is épült. Lackfi János költő például 41 évesen kapott stroke-ot. Azt mondta, szerencséje volt, mert gyorsan észrevették. Az utóbbi esetek is azt bizonyítják, hogy mennyire fontos az időablak, mennyire fontos, hogy a beteg idejében kórházba kerüljön, megkapja az életmentő vérrögoldó kezelést, ezzel is esélyt adva a túlélésre.

Vannak olyan rizikófaktorok, amelyek jelentősen növelhetik a betegség kialakulásának esélyét. A stroke kockázati tényezői között a magas vérnyomás áll az első helyen. Kockázatot jelent még a cukorbetegség, az extrém túlsúly, a vér kóros zsírértékei, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás is valamint a pitvarfibrilláció.
A pitvarfibrilláció mintegy 6 millió embert érint Európában. A magyar lakosság több mint 1%-át, azaz több mint 100 000 diagnosztizált betegről tudnak. A 60 évesnél idősebb felnőttek 2-4%-ánál, míg a 80 év felettiek 10%-ánál jelentkezik. A nem diagnosztizált betegekkel együtt a betegek száma elérheti a 200 000 főt is. Statisztikai előrejelzések szerint az EU-ban a pitvarfibrilláló betegek száma 2050-re mintegy 2.5-szeresére nőhet, éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki felismerje a tüneteit.

Ez a betegség sokszor nem okoz látványos tüneteket, így nehezen felismerhető. Kialakulhat gyors, lassú, de akár normális szívműködés mellett is, tehát szinte bárki veszélyeztetett lehet. Pitvarfibrilláció esetén fokozott a vérrögök kialakulásának veszélye, ami a szélütés kockázatát ötszörösére növeli. - hangsúlyozta Dr. Kiss Róbert Gábor az MKT elnöke. A pitvarfibrilláció esetében a szívműködést szabályzó elektromos jelek kialszanak, ami a pitvar fibrillációjához, remegéséhez vezethet. Ennek következtében a pitvar nem képes ellátni pumpafunkcióját, és az artériákból a szívkamrába továbbítani a vért – tette hozzá.

Amint az MSTelnöke ugyanakkor elmondta a stroke-nak három fő tünete van, a száj félrehúzódása, beszédzavar, féloldali végtaggyengeség. Bereczki Dániel szerint tisztában kell lenni azzal, hogy az agyérkatasztrófa nem fáj, ezért hajlamosak vagyunk várni, hogy a tünetek maguktól elmúljanak. A felmérések jól mutatják, hogy mennyire nem vesszük komolyan az első tüneteket, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a hétvégén a kórházak alig vesznek fel stroke-s betegeket, míg a hétfői napon ez a szám brutálisan megemelkedik.

A közvetlen mentőhívás jelentőségét a kampány során folyamatosan hangsúlyozzák a társaságok, a stroke ellátása során előforduló időveszteség tekintélyes része ugyanis a kórházig terjedő időszakban jellemző. Ilyenkor a kétségbeesett rokon, ismerős először a háziorvost hívja, mondván majd a családorvos értesíti a mentőket. Ezzel viszont sok idő vész feleslegesen kárba; olyan idő, amit a hatékony kezelésre lehetne fordítani.

A Társaságokat továbbra is segíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint az elmúlt évben érezhetően többen emelték fel a telefont és hívták a mentőket, mikor a stroke tüneteit észlelték,ugyanakkor a téves riasztások aránya is csökkent. Ha a beteg 3-4 órán belül bekerül abba a kórházba, ahol a legjobban. el tudják látni, akkor nagy esély van a felépülésére, ha viszont hezitálnak, mondjuk, megvárják, míg másnap a háziorvos rendel, az esély sajnos nullára csökken. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki ismerje a szélütés tüneteit, valamint legyen tisztában az időtényező fontosságával, hiszen minden perc, minden másodperc számít. a gyorsaság érdekében. Az OMSZ mindent megtesz, hogy a stroke-ót kapott betegek időben a stroke-osztályra kerüljenek- fejezte be gondolatait a szóvivő.

A figyelemfelhívásban a Madách Színház és több vidéki színház is segítő kezet nyújt. Az ország neves színészei nem csak sajtótájékoztatók alkalmával hangsúlyozzák az azonnali mentőhívás, illetve megelőzés fontosságát, hanem maguk is tesznek a betegség prevenciója érdekében. A művészek vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint mérésen, valamint nyaki ultrahang vizsgálaton esnek át, hogy megtudják, mekkora mértékű náluk a stroke kialakulásának veszélye. A kampány során több budapesti fürdőben is lesznek szűrések, és felvilágosító előadások. A Széchenyi fürdőt követően, a Gellért, Dagály valamint a Rudas fürdőben várják az érdeklődőket. Ugyanakkor az országban számos polgármesteri hivatal dolgozói is élhetnek a lehetősséggel.

A „Szívvel a stroke ellen ” elnevezésű program mindenki számára hozzáférhető információkkal kívánja támogatni a beteg és az egészséges populációt egyaránt. A társaságok minden lehetséges módon szeretnék tájékoztatni a lakosságot a pitvarfibrilláció és a stroke tüneteiről, hogy azokat felismerve hatékonyabban lehessen megelőzni a stroke kialakulását. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi „érkezését”.

 

Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat