HUN / ENG

Gulyásverseny a Hortobágyon

Minden év Pünkösd szombatján vetélkedésre gyűlnek össze a hortobágyi Pusztai Állatparkban az ország különböző pontjairól érkező szürkemarha pásztorok, hogy összemérjék erejüket, tudásukat.

Idén is lesz marhafogás, fülszám leolvasás, vízhúzás, karikás ostor és gulyásbot használat. A nagy megmérettetés június 07-én lesz, ahol még számos meglepetés vár a kilátogatókra.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is Pünkösd szombatján kerül sor az immáron hagyománnyá vált Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozóra a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Hortobágyi Nonprofit Kft. közös szervezésében. A rendezvény helyszíne a régi magyar háziállatokat bemutató, falusi hangulatot idéző Pusztai Állatpark, mely Hortobágyon a Kilenclyukú hídtól mintegy 1.5 km-re található.

A rendezvény egyik házigazdája a Hortobágyi Nonprofit Kft., melynek fő feladata többek között az őshonos magyar háziállatfajok tenyésztése és bemutatása, valamint a ma is élő pásztorhagyományok nagyközönséggel való megismertetése.

E célt szolgálja a Gulyásverseny és Pásztortalálkozó is, ahol az érdeklődők a puszta királyát, a magyar szürke marhát őrző pásztorok, a gulyások mindennapi, erőt próbáló munkájával ismerkedhetnek meg az egyes versenyszámokon keresztül.

Az ország számos pontjáról érkező gulyások és az utánpótlást képviselő bojtárjaik olyan feladatokban mérik össze tudásukat, mint a marhakifogás gulyából, amely elvégzéséhez szükséges a pányvadobás kellő gyakorlata, vízhúzás gémeskútból, valamint a gulyásbot használata.

A gulyás megjelenésében mind a hétköznapokon, mind ünnepekkor nagy hangsúlyt fektet öltözetére: a fekete, nagy karimájú, darutollal ékesített kalap, kék színű ruha, fekete, pitykegombos mellény, bőrcsizma, cifraszűr és nagy bunda, bicskatartó és a gulyásbot sem hiányozhat a ruhatárából.

Ugyanakkor az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a gulyások mindennapjaiba, hiszen a nap folyamán amatőr gulyásverseny keretében próbálhatják ki magukat a versenyzők így vízhúzásban, pányvadobásban, de tesztelhetik tudásukat gyógynövényismeretből is.

A gyerekek, asszonyok és férfiak megismerkedhetnek a pusztai munkák nehézségeivel, amelyek elvégzése igazi virtusnak számít.

Nem mindennapi lehetőség nyílik az ökörszekérre és a bivalyfogatra felülve ballagni az állatparkban. A népzene, népdal, néptánc is része a pásztorkultúrának, ezeket hűen közvetíti számukra Berde Sarolta és Mohácsi Tímea, valamint a Debreceni Népi Együttes és zenekara. Velük együtt akár táncra is lehet perdülni a rendezvényen.

A kézműves vásárban népművészek kínálják portékáikat, a kilátogatók kedvükre válogathatnak többek között a színpompás szűrök, faragott pipák, rézcsengők és kolompok között.

Aki kilátogat a Gulyásversenyre, az bizton nem marad éhes, hiszen nemcsak a Hortobágyi csárda ételkülönlegességeiből válogathat, hanem megkóstolhatja a bográcsban főtt pásztorételeket is, így többek között a garantáltan 32-szer megforgatott slambucot, birka valamint a marhapörköltet.

A Gulyásverseny iránt évről-évre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a versenyzők és a látogatók részéről egyaránt, míg az elmúlt évben tíz felnőtt és hat bojtár páros mérte össze tudását és ügyességét, addig az idén tizenkettő felnőtt és hat bojtárpár száll ringbe.

A verseny végén kategóriabajnokokat, összkategória és abszolút kategória győztest hirdetnek a szervezők, mind a felnőttek mind pedig a bojtárok között. A vendégek körében megrendezett gulyásverseny három kategóriájának első helyezettjei is díjazásban részesülnek.



Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat