HUN / ENG

Fókuszban szívbetegségek

A szakma példát mutatva egymásnak és a lakosságnak a négy napos kongresszus ideje alatt 21 féle szűrővizsgálaton vett részt.

A magas vérnyomás kezelésének európai irányelvei, a hirtelen szívhalál kérdése, a szívinfarktus megelőzésének jelentősége valamint a RizikoRiadó program ismertetése is reflektorfénybe került a hétvégén befejeződött a Magyar Kardiológusok Társasága által szervezett balatonfüredi kongresszuson.  

A becslések szerint a világon évente közel 17 millió ember hal meg szív- és érrendszeri betegségek következtében. Európában Magyarország vezeti a halálozási statisztikát. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról.

A kardiológus szakma szerint a betegek között egyre több a fiatal. A szűrővizsgálatokon ők nem vesznek részt, így nem is tudják időben felismerni a betegséget. Éppen ezért a korábbiaknál sokkal nagyobb gondot kell fordítani a megelőzésére és a gyógyítására.

Idén közel 1700 kardiológus látogatott el a Balaton partjára, hogy az elmúlt esztendő során megszerzett tudásanyagot továbbadva gondoskodjon arról, hogy a hazai szakemberek számára minden új információ rendelkezésre álljon a szakszerű és még magasabb színvonalú betegellátáshoz.

EU-szinten is kiemelkedő. Nagyon fontos tényező az idő, mivel minden késlekedés bizonyíthatóan rontja az érintett beteg esélyeit. Az orvosi ellátás tekintve kiemelkedő a magyar főváros, ahol öt központ fogadja éjjel-nappal az ezeket a pácienseket.

A hagyományokhoz híven az idei esztendőben is egy világhírű, külföldi szívgyógyászt avattak a Magyar Kardiológusok Társaságának tiszteletbeli tagjává. 2010-ben ezt a címet Douglas P. Zipes professzor kapta meg, aki nemzetközi szinten az aritmia és elektorfiziológia terén ért el kimagasló eredményeket.

Előadásában a világszerte nagy érdeklődést kiváltó azonnali szívhalálról beszélt. Ennek azért is van folyamatosan aktualitása, mivel az elmúlt években drasztikusan megemelkedett a sportpályán, vagy a versenyszezonban bekövetkező hirtelen halálesetek száma, ami orvosilag több esetben szívproblémákkal magyarázható.

A drámai halálesetek azonnali kezelésében az Egyesült Államokban igen jelentős előrelépés történt, hiszen már iskoláskortól kezdve egyre több embert megtanítanak az újraélesztés technikájára, a defribrillátor használatára, egyre több helyen található az újraélesztésre használható műszer.

A kongresszuson külön blokkban foglalkoztak a sokakat érintő szívelégtelenséggel és a betegség kezelésével, melynek száma évről-évre növekszik. Az érintetteknek csaknem a fele öt éven belül meghal. Külön gondot és kutatási területet jelent, hogy a páciensek egyre nagyobb hányada idős - hatvanöt éven felüli - ember, akiknél gyakorta fellépnek egyéb betegségek is.

További előadások hallhattak a rizikófaktorokkal és azok kezelésével kapcsolatosan. Kiemelkedően foglalkoztak a dohányzás, a fizikai aktivitás, a kövérség szerepével, valamint e kockázati tényezők és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kapcsolatával. Ugyanakkor szó esett arról is, hogy a menopauza miben és mennyire növeli meg a keringési betegségek kockázatát.

Való igaz, hogy a daganatos megbetegedésekről szóló statisztikai adatok elszomorítóak, nagyon sokan halnak meg ebben a betegségben. Miközben ezen betegek zömét a legmodernebb technikával sem lehet megmenteni, addig a szív és érrendszeri betegségek esetében, amelyek még ennél is gyakoribbak, megelőzéssel, vagy időben való beavatkozással a teljes gyógyulást is el lehet érni. Ennek érdekében az MKT megelőzési edukációs kampányt indított RizikoRiadó néven.

A tanácskozások szünetében a „Pirosban a Nőkért” világmozgalom magyar szervezői salsa - bemutatóra invitálták az érdeklödőket, ezzel is erősítve, hogy a mozgás mennyire fontos a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A Szív Világszövetsége ezzel a kezdeményezéssel szeretné elültetni a köztudatban, hogy a nők épp olyan veszélynek vannak kitéve, mint a férfiak, hiszen a gyengébb nem tagjai közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében.

Az Európai Unióban több nőt öl meg a szív-és érbetegség - a hölgyek 55 %-át -, mint férfit, akiknek 43 %-a hal meg koszorúér-betegségben. Nálunk még rosszabb a helyzet: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 57 %-át szív- és érbetegségek okozzák, míg a férfiak csoportjában ezek a betegségek 45 %-ban felelősek a halálozásért.

A kardiológusok a kongresszuson a lakosság egészségtudatos nevelését még ekkor sem szüneteltették. A „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja” elnevezésű prevenciós kezdeményezés keretében az országot járó szűrőkamion a konferencián kiváló alkalmat biztosított mind a külföldi, mind a hazai szakembereknek, hogy követendő példát állítsanak a társadalom számára, és éljenek a szűrővizsgálat lehetőségével. A vizsgálatok révén arra is fény derült, hogy a kardiológusok mások egészségének megóvása mellett mennyire törődnek saját egészségükkel.

Mind a tudományos előadások, a szakmai munka, mind a szűrővizsgálatokon való részvétel azt a célt szolgálták, hogy a Társaság minden létező segítséget megadjon – orvosnak és betegének egyaránt – a kardiovaszkuláris megbetegedések elleni küzdelemben.



Vissza a főoldalra
Vissza a hírekhez

Fotók

dmd group
Diamond Agency
4024 Debrecen, Nap utca 16.

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Írj nekünk!
hello@diamondagency.hu

Bemutatkozó anyagunk
letöltéshez kattintson ide!

Hívj, írj, hogy segíthessünk
+36 20 933 9619
légy a partnerünk!

2019 (c) Minden jog fenntartva. DMD - A kommunikáció élvonalában!
Adatvédelmi nyilatkozat