HUN / ENG

Van megoldás 72 órán belül!

Ne teher, hanem boldogság legyen számodra a szerelem! Ha a védekezésbe hiba csúszik, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen van megoldás.

Ezt célozza meg a Ne ess pánikba kampány, amelynek elődje a Minden kötél szakad elnevezésű aktivitás. Néhány év elteltével, koncepcióváltás történt, s életre kelt a Ne ess pánikba kampány, új elemekkel, új köntösben.

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) által életrehívott a ,,Ne ess pánikba'' elnevezésű ismeretterjesztési kampány célja a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság növelése és ez által a nem kívánt terhességek számának csökkentése. Ugyanakkor a kampány segítségével a Társaság fel kívánja hívni a figyelmet az abortusz veszélyeire és arra, hogy akkor is van megoldás, ha a védekezésbe hiba csúszott, és még nem jött el a gyermekvállalás ideje. A védekezés fontosságát jelképezi a kampány jelmondata ,,véletlenül, védetlenül'', ugyanakkor ezt sugallja, hogy ,,Ne ess pánikba'' - „Van megoldás''.

Világszerte csaknem másfél milliárd szülőképes – azaz 15–45 éves – nő él, s közülük évente 80 millió úgy esik teherbe, hogy nem tervezte a kismamaságot. Esztendőnként csaknem 26 millió legális és 20 millió tiltott magzatelhajtást végeznek a világon, ez naponta 126 ezer terhesség megszakítását jelenti. Magyarországon óránként 6 abortuszt végeznek, s a páciensek között egyre több a 13–18 éves lány.
Magyarországon 2000-ben közel 60 000 terhesség-megszakítás történt, az ezt követő években ez a szám csökkent, mára már alig több mint 44 000 abortuszt végeztek. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a legnagyobb mértékű csökkenés a 25-29, illetve a 30-34 éves korosztálynál figyelhető meg, ugyanakkor a húsz év alatt korcsoportban lényeges változás nem történt, holott számukra a reprodukciós karrier kezdetén a megbízható fogamzásgátlás nagyon fontos.

Összegezve hazánkban sajnos még ma is óránként öt terhesség-megszakítást végeznek. Való igaz, az elmúlt évtizedben évről évre csökkenés mutatkozott a terhesség-megszakítások számát illetően, azonban ennek mértékével a Társaság tagjai nem elégedettek, éppen ezért tovább küzdenek az abortuszok visszaszorításáért.

Prof. Dr. Bártfai György véleménye szerint a fiatalabb korosztálynál a nem kívánt terhesség megelőzhető lenne, megfelelő felvilágosítással és szexuális neveléssel. A Társaság országos szintű tudatformáló munkája ellenére a magyar tinik még mindig nagyon keveset tudnak a fogamzásgátlás lehetősségeiről, ugyanakkor nem ismerik a menstruációs ciklusukat. Ez részben annak is köszönhető, hogy nagyon sok családban a szexualitás kérdése mind a mai napig tabutémának számít. A szülők segítsége nélkül pedig minden felvilágosító tevékenység könnyen kudarcot vallhat. Fontos, hogy beszélgessenek gyermekükkel a szex kérdéseiről, az együttlét veszélyeiről, és közösen fedezzék fel a gyermekeik számára az ,,új világot''.
Minden tinédzsernek egyenlő esélyt kell adni arra, hogy a modern fogamzásgátlási módszereket megismerje, és azok közül nőgyógyásza segítségével választhasson.

Ugyanakkor Bártfai professzor úgy véli, annak ellenére, hogy tapasztalható némi javulás a tizenévesek körében a fogamzásgátlás tekintetében, bőven akad még tennivaló ezen a területen. Ezt szolgálja többek között a ,,Ne ess pánikba'' elnevezésű kampány, amely elsősorban a sürgősségi fogamzásgátlásra, az abortuszok megelőzésének egyik hatékony módszerére, valamint a művi terhesség-megszakítás veszélyeire, kockázataira, az első abortusz következményeire hívja fel a figyelmet.

A kezdeményezés létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, hazánkban ugyanis aggasztóan magas azoknak a fiataloknak aránya, akik egyáltalán nem vagy nem megfelelően védekeznek. A kampány elsősorban őket hivatott segíteni, hogy ne maradjanak ,,véletlenül, védetlenül''. Az abortuszok kockázataival kapcsolatban a professzor kihangsúlyozta, hogy a terhesség-megszakítás tartós károsodást, sokszor meddőséget okozhat. Azoknál a nőknél, akiknél több abortuszt is végeznek, sokkal nagyobb a spontán vetélések és a koraszülések aránya, nem beszélve a lélektani teherről, amelyet a beavatkozás okoz a nőknek. A fogamzásgátlással kapcsolatban, mint a professzor mondta, nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő ismeretekre, ugyanis a biztonságos módszerekről, pl. a hormonális fogamzásgátlásról számos tévhit él a köztudatban.

A sürgősségi fogamzásgátlást népszerűsítő kampány tudatosítani kívánja a fiatal lányok körében azt, hogy ha védekezésbe netán hiba csúszik és fennáll a veszélye a nem kívánt terhességnek, akkor is van megoldás, a fogamzás elkerülhető, nem kell mást tenni, mint élni a sürgősségi fogamzásgátlás módszerével. Mindent el kell követni azért, hogy minél kevesebben éljenek a művi abortusz lehetőségével - tette hozzá a professzor.

A kampány ugyanakkor a megfelelő szexuális és erkölcsi nevelésre is buzdít, mert csak így érheti el a célját. Mindenképpen el kell ültetni a köztudatban, hogy nem kell kétségbeesetten, tehetetlenül várakozni egy védekezés nélküli szeretkezés után, hiszen erre is van megoldás, végszükség esetén sem szabad pánikba esni.

 

Back to the homepage
Archivum

Fotók

Diamond Agency
16, Nap street 4024 Debrecen

+36-52-536-639
+36-20-933-9619

Write to us!
hello@diamondagency.hu

Our Presentation
Click here to download!

Contact us
and be our partner!

2019 (c) All rights reserved.
Terms of use